Справянето с климатичните промени и решението на кризата, причинена от коронавируса, трябва да са пряко обвързани. По тази тема екоминистри от 30 страни ще проведат двудневна онлайн конференция и ще търсят начини за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Снимка: БГНЕС

Petersberg Climate Dialogue ще се съсредоточи върху това как да бъде организирано зелено икономическо възстановяване след края на пандемията от COVID-19, пише Би Би Си.

Другата цел е да се постигне международно споразумение за амбициозни съкращения на въглеродните нива, въпреки отлагането на ключовата конференция COP26. Тя беше планирана за ноември месец в шотландския град Глазгоу, но към момента няма определена дата.

Снимка: Reuters

Британският екоминистър Алок Шарма и президент на COP26 заяви, че е амбициран да спази Парижкото споразумение, целящо да държи повишаването на земната температура под 2 градуса по Целзий.

„Светът трябва да работи като едно цяло, като трябва да се справи с пандемията, но и да поддържа устойчиво и зелено възстановяване“, подчерта Шарма.

Снимка: Reuters

На неформалната конференция, организирана от Германия и Великобритания, ще присъстват министри от развити и развиващи се страни, главният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и членове на граждански организации и бизнеса.

Снимка: Reuters

Миналата седмица Гутериш заяви, че проблемът с климатичните промени е по-сериозен от COVID-19.

В ЕС вече се работи по създаването на подобни програми. Най-известна е т.нар Зелена сделка, чийто изпълнителен зам.-председател е Франс Тимерманс. Той беше и зам.-председател на Еврокомисията в изминалия мандат на Жан-Клод Юнкер.

Тимерманс подчерта, че всяко евро, похарчено за икономическото възстановяване след кризата, ще бъде обвързано със зелен и дигитален преходен период.

„Зелената сделка е печеливша стратегия за растеж", уточни той. 

Очаквано, Зелената сделка срещна и противници. Членове на дясно-центристки партии в Германия обясниха, че европейският зелен план няма да е финансово изгоден след пандемията.