България подготвя официална позиция по отношение на Зелената сделка, за да защити националните интереси в енергетиката. Това заяви министър Теменужка Петкова след срещата си с лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа.

Зелената сделка не изисква „не точно, не буквално“ да се затворят топлоелектрическите централи в България, „но смисълът на европейските регламенти е такъв“, заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма такова нещо да се подписва като Зелена сделка, регламентите вече са приети“, каза Касчиев.

„Аз смятам, а и не само аз, че България и нашите управляващи изпуснаха много възможности“, заяви експертът.

През 2014 г. в резултат на изследване за енергийния баланс ЕК приема „механизми за резервиране на капацитет“ и  приема регламенти да подпомогне тези западащи централи. Още в началото на 2016 г. Полша и други страни кандидатстват по тези мерки.

Февруари 2018 г. се подписват първите 6 договора със страни, сред които са Италия, Гърция, Германия, Белгия и Полша. Варшава подписва договори за своите централи, включително за няколко, които се строят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доколкото е известно, миналата година октомври или  ноември (България) е изпратила документи в ЕК за започване на тази процедура. Какво съдържат очевидно е една от най-пазените държавни тайни, защото никой не знае“, заяви проф. Касчиев.

Резултат от преговорите ще има чак след 2 години, както е било при другите страни. „Само че има една особеност, която много енергийни експерти явно са я пропуснали, миналата година юни месец се подписва един нов регламент – 943, който влиза в влиза от юли и в чл. 22 е записано, че от юли 2025 г. всички централи с огромни въглеродни емисии, няма да получават държавна помощ“, обясни енергийният експерт, като изключение ще правят централи, за които е бил подписан вече договор.

Няма задължение да се затварят централите, но те вече ще зависят много от цените на въглеродни емисии, казва Касчиев.

Експертът отбеляза, че топлоцентралите в басейна на Марица са изключително важни за енергийния ни баланс и това са мощности, които дават около 3000 мегавата в системата.

Снимка: btvnovinite.bg

АЕЦ „Белене“ не може да ги замени, още повече че се предвижда атомната централа да влее в експлоатация да влезе в експлоатация през 2036 или 2037 г., а според Касчиев този проект няма да бъде осъществен, защото пред него има много пречки, включително се води и дело срещу решението на правителството от юни 2018 г., за което много малко хора знаят.

„Времето си върви и ще изпуснем възможностите, които дава самата Зелена сделка за региони в преход“, смята Касчиев.