Разговорът с руския президент Владимир Путин е по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, коментирана е и цената на газа. Това обяви в „Тази сутрин“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Разбрахме от прессъобщението на президентската институция, че е имало такъв разговор, но акцентът е бил енергийните проекти, без да се споменава кои. Този разговор е по инициатива на българския президент“, каза Петкова.

Тя добави, че енергийните проекти, върху които правителството работи, обаче, са ясно дефинирани, решенията за тях се вземат от българското правителството, тяхна е и отговорността.

„АЕЦ „Белене” и „Балкански поток” са български проекти, инфраструктурата е наша, парите са наши. Правилата, които спазваме са европейските. Правилата за цената на газа са дефинирани в споразумението на ЕК с „Газпром“, уточни Петкова.

По думите ѝ не е търсила контакт с Президентството, за да разбере какви проекти са обсъждани.

„Изненадана съм, че се водят разговори за енергийни проекти на територията на България, които България развива, а тази тема не е обсъждана с нас”, посочи Петкова. Петкова заяви, че никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си. Ресорният министър добави, че страна на кабинета е заявена ясна воля за партньорство.

„Президентът, беше този, който свали доверието от нашето правителство и поради тази причина са тези разговори по „общи енергийни проекти“, които за нас си остават тайна, коментира още Петкова.

Енергийният министър определи като недопустимо държанието на определени хора по време на церемонията в памет на Васил Левски. Тя заяви, че не може подобно събитие да се използва за партийни цели.

Относно  „Балкански поток” Петкова каза, че проектът се развива с много бързи темпове и се спазва всички изисквания, както в областта на природния газ, така и в областта на обществените поръчки. 

„Налице са 239 км тръби, 162 км от трасето е почистено. По 138 км от трасето са разнесени тръби, за 100 км има заварени тръби. Работи се с пълна сила. Заваръчните машини са точно толкова, колкото изпълнителят на обществената поръчка е поел ангажимент да достави, на трасето. Относно компресорните машини – те са обект на отделна обществена поръчка“, поясни  Петкова.

По думите ѝ през месец май ще бъдат готови първите 308 км от трасето, а те ще дадат възможност да се транспортира природен газ към Сърбия. Тя допълни, че в рамките на договора ще бъдат завършени и другите 166 км.

Как ще се отрази „Зелената сделка“ на българските енергийни мощности - вижте във видеото!