Европейската зелена сделка няма да унищожи българските централи. Ако нещо ще ги унищожи, то ще е забавянето на българската държава в реакцията по политиките, които съществуват активно от 2005 г., когато беше въведен пазара за емисии.

Това заяви бившият служебен екоминистър Юлиян Попов.

За „Лице в лице“ той подчерта, че българската енергетика е високо емисионна и би трябвало да има дългосрочен план за намаляване на вредните емисии.

По думите му това става чрез ограничаване на въглищното производство, с въвеждането на нови мощности, както и с изграждането на нови технологии.

Попов беше категоричен, че каквито и проблеми да има в българската енергетика, те не могат да бъдат приписвани на Зелената сделка.

Експертът подчерта, че Сделката представлява три неща:

  • Нов бранд на политики, които съществуват и се развиват в продължение на 20 г.
  • Повишаване на амбицията за намаляване на емисиите до 2030 г., като в момента формалната цел е 40%, но реалната е 45%
  • Да се даде тласък на икономическото развитие

„Зелената сделка ще тласне България към модернизация. Как страната ще реагира, зависи дали ще последва криза или икономически растеж и модернизация. Аз залагам на криза, която ще доведе до модернизация“, обясни Попов.

Според него не става въпрос само за енергетика, но и за транспорт, жилища, качеството на въздуха и т.н.

Бившият служебен екоминистър смята, че реалните резултати от сделката ще се забележат след, например, 5 години. Той коментира, че затварянето на дадено предприятие и преходния период трябва да се случат плавно.

По думите му регион „Марица Изток“ е изключително добре позициониран инфраструктурен регион в Източна Европа. Той смята, че мястото дава възможност за развитие в областта на големите индустриални инвестиции като водородна и соларна енергетика.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!