Така трябва да направим Зелената сделка, която цели Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, че да не останем "зелени" и бедни. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Лице в лице“.

"Тази сделка е период на трансформации и на нас може би ще са ни нужни 10 години, най-големият проблем са натискът по отношение на енергетиката и мощностите, които генерират емисии, под риск са над 4 гигавата мощности, това са въглищните централи. Не пише никъде кога трябва да се затварят мощности - тук натискът ще дойде под формата на цените на емисиите, до кога това ще е ефективно от стопанска гледна точка, имаме въглища за десетилетия напред. Да си признаем, че това производства замърсява околната среда, но то е от 40 до 60% от производството ни, зимно време е 60% от цялото ни производство“, коментира още Дончев.

Той поясни и че всички нови мощности се плащат от пазара и трябва да направим прехода, без да останем само с чист въздух, добави вицепремиерът.

Финансирането, което е налично, не отговаря на усилията и разходите, които ще бъдат направени, каза още той. 

Дончев коментира и машинното гласуване, за чието организиране на следващите избори отговаря. Той поясни, че за предпочитане е да се закупят машини, а не да се наемат от съображение за сигурност.

Според него трябва да се инвестира в 15-20 хиляди машини, за да има резерви, ако някоя откаже или в големи секции с повече хора.

По думите му в машинното гласуване има както положителни елементи, така и отрицателни и трябва да се изгладят много детайли.

Вижте целия разговор във видеото.