Британски фирми предлагат на служителите си  "ден на махмурлука", ако са препили вечерта или през уикенда.

Ако го ползват, те работят от вкъщи и не лъжат, че са болни, а направо казват на шефовете си, че имат тежък махмурлук.

„Това е голямо преимущество, защото можем да казваме истината. Също така гъвкавият график е голямо предимство за колегите с деца, а тези без, дори са с още по-големи, защото нищо не им е планирано”, казва Елли, която работи именно в такава компания, пише Би Би Си.

Освен това в компанията се предлага и неограничен отпуск.

Шефът на Елли – Клер Кромптън, съосновател на компания в Болтън, споделя, че за да се привлекат млади хора от Манчестър, трябва да се създават и необходимите условия.

"Искахме да предложим нещо на по-младата част от населението, която ходи по барове и се забавлява доста. И ако моите служители знаят, че им предстои подобна вечер, те предварително казват, че искат да си вземат "ден на махмурлука", обясни Клер.

Снимка: Ладислав Цветков

Но има и някои особености. Не бива да се злоупотребява с подобни дни, понеже това прави впечатление, особено ако е 2-3 пъти на седмица и се пропускат срещи с клиенти, поясни съоснователят на фирмата.

Снимка: iStock

Специалистите в областта на бизнеса смятат, че подобно обозначение на дните (ден на махмурлука), в които може да се работи от вкъщи, ще поощряват служителите да злоупотребяват с алкохола, което ще навреди на имиджа на фирмата.

Другото нововъведение, което набира популярност във Великобритания, е гъвкавият график, както и неограниченото количество отпуск.  

У нас наобратно - се заговори за злоупотреби с болничните, което доведе до предложение първият ден да не се плаща нито от НОИ, нито от работодателя. Заради големия обществен натиск тази идея остана само голяма дискусия как да се пресекат фалшивите дни по болест, които някои си взимат, за да сливат празничните с работните дни, например, покрай Коледа и Нова година.