Управляващите дадоха заден ход за болничните. Предложението беше първият ден да не се плаща. То обаче няма да се внася в парламента, заяви днес премиерът Бойко Борисов, докато инспектираше строителството на обходния път на Габрово.

Подобен сюжет се разигра и в края на 2017 г., когато също имаше опит за промени.

Предишният вариант предвиждаше за първите три дни от болничния работодателите да плащат не 70, а 50 на сто от дохода. Идеята отпадна след среща с премиера и обещание за по-строг контрол и по-високи санкции.

Предложението дойде след заседание на Коалиционния съвет миналата седмица с мотива, че така ще се пресекат злоупотребите.

Ден по-късно беше направено уточнението, че промяната няма да засегне болнични за гледане на дете и при трудова злополука. Конкретни текстове за законови промени обаче досега не са представени.

Синдикатите обявихa, че стягат редиците за протести и стачки, а учители плашат, че ще спрат да влизат в час.

"Тази тема няма да бъде вкарвана в парламента. Със синдикатите, работодателите в Тристранката този проблем ще се гледа. Лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Това с фалшивите болнични не може да продължава. Демокрацията е хубаво нещо, но ние трябва да я подпомогнем. Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват", заяви Борисов.

По думите му система за контрол на издаването на болнични не е намерена никъде и затова проблемът ще се обсъжда в Тристранния съвет.

Въпреки тази крачка назад за болничните синдикатите ще организират национален протест – вероятно в края на този месец, за да не се правят повече такива експерименти.

"Единствените протести, които ме притесняват, ако такова нещо се случи един ден, е на хотелиерите в Гърция. Това много ме притеснява, защото толкова много българи болни отиват на почивка в петък или преди празник, че аз се опасявам, особено в северна Гърция, да не се вдигне масов протест на хотелиери", обяви Бойко Борисов.

Работодателските организации са разочаровани.

"Това  е поредната провалена реформа, поради липса на лидерство, популизъм и поддаване на натиск на улицата. Може би ще трябва и ние да организираме един протест на хората, които не крадат. Надявам се той да събере повече хора на площада", заяви Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Страните не са единни и дали може да се измисли начин за контрол на кратките болнични. Според Борисов проблемът ще се гледа в Тристранния съвет. Работодателите обаче обмислят да го напуснат.