Константин Игнатов, който е брат на изчезналата българската „крипто кралица“ Ружа Игнатова, се призна за виновен по няколко обвинения, включително за пране на пари и измама, съобщава Би Би Си.

Константин и Ружа Игнатови бяха обвинени в създаване на финансова пирамида за милиарди през март тази година. Двамата българи, основатели на компанията OneCoin Ltd, са заподозрени, че са ръководели многомилиардна пирамидална схема за продажба на измамническа криптовалута.

Според данни на разследващите по този начин Игнатови са присвоили над 4 млрд. долара, използвайки схема на Понзи.

Българската фирма, която стои зад OneCoin все още продължава работа и отрича да участва в каквато и да било измама.

Константин Игнатов беше арестуван на международното летище в Лос Анджелис през март.

Още през октомври Игнатов е подписал сделка, която се оповестява чак сега. Съгласявайки се с условията на обвинителите, Игнатов няма да получи други обвинения.

Според официалните документи данните, които Игнатов е предоставил „представляват заплаха за здравето и живота му от трети лица“. Документите сочат още, че е възможно той да бъде включен в американската „Защита на свидетели“ и да смени самоличността си.

Константин Игнатов все още няма присъда, но го грозят до 90 години затвор заради неговото участие в измамата.

Мъжът е свидетел и по друго дело около OneCoin – това срещу американският адвокат Марк Скот, който е обвинен в пране на пари от печалбите на компанията.

По време на делото Игнатов е разкрил подробности около изчезването на Ружа Игнатова, чието местонахождение все още не е ясно.

По думите на Константин Игнатов сестра му живеела в София преди да изчезне. Те разговаряли относно критиците на OneCoin, като сестра му ги определила като „хейтъри“.

Тя се страхувала, че неин близък човек ще я разкрие пред ФБР.

Игнатов твърди, че сестра му го помолила да й закупи билети за Виена и след това за Атина.

Мъжът разкрива, че не е разговарял със сестра си от нейното изчезване. Той наел и частен детектив да я открие, но без успех.