Двама българи са обвинени в Съединените щати за създаване на финансова пирамида за милиарди.

След ареста на един от създателите на българската криптовалута OneCoin в Съединените щати властите отвъд Oкеана все още издирват сестра му, която обаче към този момент не фигурира в регистъра на Интерпол. 

Обвинените са Ружа Игнатова и брат ѝ Константин Игнатов. Константин е арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис.

Сестра му е в неизвестност от 2017 г. През 2014 г. двамата основали криптовалутата OneCoin.

В събития за набиране на нови членове, които са достъпни в YouTube, Игнатова многократно подчертава прозрачността на бизнеса. 

“Ние сме много, много стриктни с процедурите за всички, които се присъединяват към OneCoin. Правим всичко, което регулаторните органи дори не изискват от нас, за да покажем, че сме легитимен бизнес, който ще се задържи на пазара. Няма компанията ни да стане наистина голям световен играч, ако не спазваме правилата”, казва тя.

Според прокуратурата в Съединените щати двамата са направили финансова пирамида, като клиентите били заблуждавани, че си купуват криптовалута с името OneCoin.

"Стойността" на OneCoin е нараснала от 0,50 евро за единица при създаването си до почти 30 евро през януари 2019 г.

За пет години Ружа и Константин успяват да рекламират криптовалутата OneCoin пред крупни инвеститори от всички континенти. Убеждават ги, че криптовалутата формира цената си единствено от търсене и предлагане на регулираните борсови пазари.

„Няма как компанията ни да стане наистина голям, световен играч, ако не спазваме правилата”, казва Ружа Игнатова.

Но според прокурорите във Вашингтон цената не се е определяла на пазарен борсов принцип, а е била тайно манипулирана от Игнатови.

Така в периода 2014 – 2016 г. инвеститори им плащат 3 милиарда и 350 милиона евро, но когато искат да продадат активите с печалба, вместо пари в брой, получават акции от други дружества, които нямат никаква стойност.

На частни срещи с инвеститори Игнатова обяснява как, ако привлекат други купувачи на валутата, посредникът получава комисионни.

„Ако някой иска да инвестира само един милион във валутата, бонусът за това е 10% кеш и нищо друго”.

С времето парите растат неимоверно, а Игнатова демонстрира все по-висок стандарт на живот. Като например пищен рожден ден в лондонския музей "Виктория и Албърт".

Преди три години музеят е затворен за цяла вечер, поканени са стотици знаменитости и частни лица инвеститори.

Офисите на OneCoin в София бяха обискирани януари миналата година.

Няколко месеца по-рано Ружа потъва в нелегалност, а единствената връзка на медиите с компанията е един имейл адрес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!