bTV продължава да следи аферата за милиарди с български корени отвъд Океана. Коя е издирваната Ружа Игнатова и как е работела финансовата пирамида в повече от 20 държави?

С пищните партита за рождени дни и луксозните семинари, обвинените за измами за милиарди българи са продавали мечти за бърза печалба, но не и криптовалутa, казват ай ти експерти.

„Те реално са продавали обучителни пакети”, каза Цветан Аврамов, компютърен специалист, експерт по криптовалути.

Цената започвала от 150 и стигала до хиляди долари. Така еуфорията около криптовалутите се впряга в класическа финансова пирамида – с обещанията за бърза печалба всеки следващ инвеститор е привличал нови, докато схемата рухне.

„Печелите от всяка следваща препродажба, но не се знае кога и докъде ще свърши”, обясни адв. Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право.

Справка в Търговския регистър показва, че Ружа Игнатова е участвала в управлението на 26 фирми и е била собственик на други 5. Постепенно до 2017 г. тя ги продава и се оттегля от всички останали.

Две от фирмите на Ружа са прехвърлени на баща й Пламен, с адрес Габрово. Местните познават фамилията, но от години не са ги виждали – повече от 10 – 15 години, каза една от съседките.

Следите на други две от фирмите с ексучастие на българката пък приключват в общежитията на Националния център по обществено здраве и анализи в столичния квартал „Стрелбище”. Те са на името на общ работник пребивавал в там преди години.

„Той наистина е кръгъл сирак. Няма дом, няма къде да живее и по тази причина му е дадена възможност да живее в служебното общежитията”, каза доц. Теодор Панев, главен секретар на НЦОЗА.

„Собственост се прикрива и по този начин едни фирми купуват други, вливат се, сливат се и  става една огромна каша, накрая изобщо не е ясно кой ще носи отговорността и кой ще плаща сметката”, коментира адв. Ивайло Дерменджиев.

А обявената за бизнес дама на годината през 2014 г. Ружа Игнатова продължава да е в нелегалност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!