Първо официално обяснение за отказа на България от Глобалния пакт за миграцията на ООН направи премиерът Бойко Борисов на първия Европейски съвет след подписването на документа преди няколко дни. Над 160 страни подкрепиха документа, но нашата страна и повечето консервативни правителства в Европа отказаха.

Министър-председателят обясни на колегите си в Брюксел, че причината за отказа е терористична дейност, извършвана от хора с миграционни корени, визирайки терористичния акт в Страсбург (считаният за извършител е роден през 1989 г. във Франция – б.р.).

Днес Борисов се видя с лидерите на Европейската народна партия и със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за мониторинга на българското правосъдие и борбата с организираната престъпност. „Благодарих му за добрия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка“, каза министър-председателят.

Той посочи, че е обяснил на Тимерманс законовите промени по линия на конфискацията на незаконно придобито имущество. Те се наложиха, след като ВКС се произнесе, че не е допустимо да се стига до отнемане при наложена оправдателна присъда. Това засегна ред известни процедури, сред които – тази срещу Христо Бисеров.

„По най-бързия начин ще го промените, за да няма никакви тълкувания и да може да се конфискува всичко, което е придобито по престъпен начин”, разпореди от Брюксел Борисов.

Премиерът съобщи, че е разпоредил проверка на българските служби, които, заедно с партньорските, да установят има ли някой с български паспорт, който е извършил престъпление в последните 10 години. По думите му до момента няма установени такива случаи.

Снимка: Правителствена пресслужба

По повод брекзит Борисов обяви, че ще настоява за „уникалност в отношенията” с британските служби, „защото те за мен са от най-добрите в света и са ни нужни в битката с контрабандата и тероризма”.

Той отново отбеляза, че за България е най-добре да влезем в Шенген по въздух, тъй като така или иначе по земя граничният контрол е възстановен, а по море граничим само с една държава от ЕС – Румъния.