Представители на 164 държави приеха с мнозинство в Маракеш Глобалния пакт за миграция на ООН, който предизвика сериозни политически търкания в много от развитите страни.

България е сред страните, които не изпратиха свой представител на форума. В него участват министри и правителствени лидер, сред които германският канцлер и премиерите на Гърция, Испания и Португалия.

Текстът, който няма обвързваща сила, формулира принципи като защита на човешките права, на правата на децата, признаване на националния суверенитет, и изброява предложения за подпомагане на страните да се справят с мигрантския поток.

Според някои крайнодесни политици, националисти и необвързани с ясна идеология популисти, обаче, пактът въпреки всичко ще се превърне в претекст за нова мигрантска вълна. САЩ още в началото на работата по документа се оттеглиха след решение на администрацията на Доналд Тръмп.

Отказалата се от документа под давлението на „Обединени патриоти” България пък се оказа в компанията на завилите надясно след последните избори Италия и Австрия и Унгария на Виктор Орбан. В Белгия управляващата коалиция е пред разпад заради пакта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!