Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната се подготвя за брекзит без споразумение с ЕС, съобщи Би Би Си. Изказването идва въпреки предупрежденията за очакван дефицит, особено в храните и лекарствата.

Според Джонсън плановете били доста напреднали преди оригиналната дата - 29 март, в която Великобритания трябваше да се раздели с Брюксел.

Той изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което предлага да отпадне предпазният механизъм за ирландската граница.
Според него, въпросният механизъм е „антидемократичен" и трябва да бъде заменен с алтернативни споразумения.

Туск отхвърли твърденията на Джонсън и заяви, че те не предлагат никакви реални алтернативи, които да устройват евросъюза.

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обеща да направи „всичко необходимо", за да предотврати брекзит без сделка.

По думите му изтеклият правителствен доклад означава, че страната е изправена пред хаос, ако напусне общността без споразумение.

На този фон множество общини променят плановете си за режима за хранене в училищата, тъй като се опасяват, че  няма да могат да спазят стандартите поради повишените цени.