Британският премиер Борис Джонсън получи одобрението на кралицата за петседмично замразяване на работата на парламента. Това означава, че противниците му разполагат с много по-малко време, отколкото са смятали, за да предотвратят евроразвода без сделка на 31 октомври.

"Даунинг Стрийт" обаче вярва, че това е решителна стъпка към постигането на заветната цел на Джонсън да осъществи брекзит в срок.

Защо Джонсън спря работата на парламента?

До днес предпочитаният вариант от депутатите, които се противопоставят на твърд брекзит, беше да приемат закон, изискващ правителството да търси удължаване на срока за "развода" и провеждане на втори референдум, ако преговорите с ЕС не завършат със сделка.

Тези законови стъпки трябваше да започнат, когато парламентът се завърне от лятната си ваканция на 3 септември.

Но ходът на Джонсън означава, че депутатите имат само няколко дни да разработят необходимото законодателство преди прекъсването на сесията на парламента, одобрено от кралицата.

Това би могло да ги принуди да се върнат към план Б - вот на недоверие на правителството. Проблемът е, че за да успеят, те се нуждаят от подкрепата на депутати консерватори, които да гласуват срещу собствената си партия.

Каква е ролята на кралицата във всичко това?

Снимка: #OperationCroissant

Британските правителства обикновено се договарят за ново заседание на парламента всяка година. Би било акт на изключителен бунт от страна на монарха да отхвърли подобно искане на премиера. Така, очаквано, кралицата одобри петседмичното прекъсване.

Новата сесия ще започне с тържествено откриване на парламента. В центъра на церемонията е речта на кралицата. Монархът чете текст, който определя законодателните приоритети на нейното правителство за предстоящата сесия. На практика обаче речта е написана от "Даунинг стрийт" и на 14 октомври Нейно Величество просто ще се превърне в говорител на Борис Джонсън.

Какво следва?

Обикновено след речта на кралицата следват няколко дни парламентарен дебат. И докато Джонсън досега с удоволствие нарушаваше нормите на британския политически живот, то това е традиция, която ще му пасне много добре.

Брекзит ще бъде в центъра на законодателната програма на правителството, а дебатът след речта на кралицата ще позволи на "Даунинг стрийт" да отхвърли твърденията, че всички тези маневри целят да задушат парламентарното обсъждане на знаменитото събитие.

Освен това, графикът съвпада със следващия Европейски Съвет на 17 и 18 октомври. Ако Джонсън се завърне от срещата на върха с нова сделка за брекзит, ще има две седмици да я прокара в парламента. И след това – понесен от вълната на брекзит-труимфа, да свика бързи предсрочни избори, които да затвърдят авторитета му.

Но ако преговорите с ЕС се провалят и Джонсън се запъти към брекзит без сделка, нещата могат да изглеждат много по-различно. Проблемът за противниците му е, че тогава вариантите им за действие ще са силно ограничени. Дори да успеят да получат достатъчно подкрепа за вот на недоверие на този късен етап, законът на Обединеното кралство определя двуседмичен период за съставяне на ново правителство или за свикване на парламентарни избори. А часовникът на брекзит ще продължава да тиктака заплашително.

Какво наистина иска Борис Джонсън?

Всичко, което Борис Джонсън е правил досега в краткото си управление, е имало една цел – постигането на брекзит на 31 октомври с обещанието: „направи го или умри“. Дори опозицията да свика вот на недоверие още следващата седмица и дори Джонсън да го загуби, той все още държи всички карти.

Като министър-председател той може просто да поиска от кралицата да разпусне парламента, за да бъдат свикани избори, например на 1 ноември, при което брекзит би се случил по подразбиране.

Като цяло, Джонсън изглежда много доволен от себе си, изтъквайки, че според неговия план парламентът ще е напълно подготвен за брекзит и целият график е съвсем ясен и точен. Засега за всички останали обаче е ясно единствено, че Великобритания се готви за поредната решаваща седмица с непредсказуем резултат.