Вторият ден на срещата на Г-7 във френския град Биариц може да се обобщи като тест за единството на лидерите на най-развитите страни. 

Сред горещите теми днес са брекзит и тръгвоските отношения между Европа и САЩ.

Снимка: Reuters

Трудно е да се скрие напрежението около британския премиер Борис Джонсън, който се надява предпазният механизъм между Република Ирландия и Северна Ирландия да отпадне от споразумението за брекзит.

Снимка: Reuters

Останалите европейски лидери изглеждат категорични в отказа си. Днес британският премиер има двустранна среща с американския президент Доналд Тръмп, който е горещ привърженик на брекзит без споразумение.

По-рано през деня държавният глава заяви, че напускането на Великобритания от ЕС е като да "развържеш котва от глезена си". 

Срещата в Биариц трябва да успокои атмосферата и между Франция и САЩ. Домакинът, президентът Еманюел Макрон настоява за налагане на такси на американските интернет гиганти. Президенът Тръмп пък заплашва с невиждани до момента мита за френските вина.

Световните лидери бяха на едно мнение, че засегнатите страни от пожарите в Амазонската джунгла трябва да получат помощ възможно най-скоро. 

"Има контакти на нашите екипи с всички държави от Амазония, така че да можем да одобрим много конкретни технически и финансови ангажименти", заяви пред репортери френският държавен глава. 

Снимка: Reuters

По-рано днес в Биариц кацна самолет, превозващ делегация от Иран. Оказа се, че е пристигнал външният министър на страната - Мохамад Джавад Зариф, който разговаря с френския външен министър. Целта на разговорите са деескалация на отношенията между европейските страни и азиатската държава. 

Все още не е ясно дали Зариф ще разговаря със делегатите на САЩ. 

Снимка: Reuters

Близо 9 хил. души се очаква да протестират и днес против срещата в близост до Биариц. Сред тях – антикапиталисти, привърженици на крайно леви течения, жълти жилетки.

Затова и изключителни мерки за сигурност блокират южното атлантическо крайбрежие във Франция в края на летния туристически сезон.