Франция е в очакване на още по-строги мерки в условията на пълна карантина. 

Tази вечер беше изградена първата военнополева болница, тя ще приеме 30 пациенти с коноравиурс в тежко състояние. 

Снимка: btvnovinite.bg

Армията започна изграждането ѝ в петък върху бетона на паркинга на болницата на груд Мюлуз, в източната част на страната. Три огромни военни палатки сега са превърнати в напълно оборудвано отделение за реанимация.

Напрежение обаче се създаде в Марсилия, в южна Франция. Лечебното заведение в града се ръководи от проф. Раул, който твърди, че ефектът на лекарството против малария „Хлорохин“ има положителен ефект върху неговите пациенти.

Противно на забраните за събирания на хора, пред болницата в града се извиха огромни опашки от желаещи да получат лекарството, за което все още няма никакво доказателство, че е ефикасно срещу коронавирус. 

Германия вече обяви по-строги мерки, а малко след това стана ясно, че и канцлерът Ангела Меркел е под домашна карантина. Първият ѝтест за коронавирус е отрицателен, но тя ще продължи да работи от вкъщи поне две седмици.

Новината за изолацията ѝ стана ясна, след като лекар, с който е била в контакт в петък, е дал позитивен резултат за COVID-19. В Германия се забранява събирането на повече от двама души на едно място, с изключение на семействата.

Социалните контакти се свеждат до минимум. Ресторантите и фризьорските салони затварят навсякъде. Разстоянието при пазаруване трябва да бъде 1,5 м. между хората, а за нарушители глобата стига  до 25 хил. евро.

„Повечето хора разбират, че изборът сега е индивидуален, че всички могат и трябва да дадат своя принос, за да спрем вируса“, каза Меркел.

Все по-често се повдига въпросът и за настъпващата икономическа криза. Александър Кекуле е вирусолог и микробиолог в Института по микробиология в Хале. В ексклузивно интервю за bTV той заяви, че Германия спешно има нужда от план Б.

„Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем. Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола“, допълни Кекуле.

Снимка: Reuters


 
Кабинетът гласува пакет мерки в помощ на икономиката в размер на 156 млрд. евро. Повече от 1/3 от бюджета е предвиден за здравеопазването. В бюджета е предвидена и помощ за малкия бизнес.

Заразените в Германия са близо 30 хил., а смъртните случаи над 100. Средната възраст на заболелите е около 47 години, а излекуваните са над 2800 души.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 317 11 622 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 317 11 622 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer