Още една страна в Европа отбеляза смъртен случай от коронавирус. Чехия регистрира първа жертва на болестта. В страната досега са регистрирани 1120 случая на Ковид-19. Шестима пациенти са излекувани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на жертвите във Франция се увеличи със 112 за последното денонощие и достигна 674 души. Заразените са се увеличили с 1559, достигайки общо 16 018.

Снимка: btvnovinite.bg

Починалите във Великобритания вече са 281 души, в това число 18-годишен младеж с придружаващо заболяване. Смята се, че той е най-младата жертва на коронавируса в страната. Броят на заразените надхвърля 5 600 души.

Снимка: btvnovinite.bg

На фона на тези данни редица европейски страни затягат мерките, за да ограничат разпространението на епидемията.

Франция въведе извънредно положение заради коронавируса. Парламентът в Париж прие законопроект, който дава специални правомощия на правителството да се бори с пандемията.

Снимка: btvnovinite.bg

Новите мерки разрешават на властите да ограничават движението на гражданите и им позволява със закон да реквизират определени стоки и услуги за срок от два месеца, както и да вземат специални мерки в защита на компаниите, засегнати най-тежко от кризата.

В Гърция от този понеделник, 23 март, въвеждат задължителна карантина - гражданите ще могат да се придвижват само до работа, до аптека и до супермаркет. Нарушителите ще се глобяват със 150 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

"Вземам това решение днес, в името на общото добруване, за да запазя здравето ни и всичко, което сме постигнали досега", обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Британското правителство  ще призове клинично уязвимите британци да останат по домовете си за срок от 12 седмици в опит да спре разпространението на пандемията от COVID-19. Премиерът Борис Джонсън предупреди с по-строги мерки, ако хората не вземат на сериозно съветите на правителството.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние непрестанно ще следим изпълнението на  тези мерки и, разбира се, ще въведем по-нататъшни мерки, ако преценим, че това е необходимо", заяви Джонсън.

Същевременно в най-малко седем европейски страни започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, съобщи френското здравно министерство. Общо в изпитанията ще участват 3200 пациенти. Тестовете ще се извършват в Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!