Светът продължава да е в хватката на пандемията на COVID-19, а правителствата на всички страни продължават да предприемат извънредни мерки за спиране на заразата.

Коронавирусът вече официално достигна и Сирия. Разкъсваната от гражданска война арабска държава потвърди тази неделя първият случай на болестта на нейна територия, след като седмици наред правителството на Башар Асад отричаше подозренията на опозицията, че заразата вече е пренесена в страната от многобройните ирански милиции, сражаващи се за режима.

Сирийският здравен министър Низар Ал-Язиджи е обявил пред правителствени медии, че са били взети необходимите мерки спрямо 20-годишна жена, която е била карантинирана за 14 дни и на която са били направени тестове. Дамаск е затворил училищата, парковете и обществените институции. Спрян е общественият транспорт, както и допълнителните мобилизации за армията.

Строги мерки срещу разпространението на заразата предприемат и други страни в региона на Близкия изток. Обединените арабски емирства отмениха всички пътнически и транзитни полети за две седмици, а Саудитска Арабия въведе вечерен полицейски час от 19:00 до 6:00 ч. за 21 дни, след като в страната бяха регистрирани 511 случая на болестта.

В Европа Италия спря придвижването в страната, след като повече от 5400 души починаха на нейна територия след инфектиране с коронавирус. Испания пък планира да удължи извънредното положение до 11 април, след като смъртните случаи станаха 1700.

Случаите на COVID-19 във Филипините са вече 462, а сред жертвите на заразата са и трима лекари, които са починали, след като са били инфектирани въпреки защитното им облекло.

Футболните клубове в Бразилия пък предоставиха своите стадиони на властите, за да бъдат превърнати в полеви болници за засегнатите от заразата.

45 области в Индия са поставени под карантина, след като в тях са регистрирани случаи на коронавирус.

Черна гора регистрира първия смъртен случай от COVID-19 тази неделя, след като 65-годишен мъж почина при приемането му в болница. 22 са случаите на позитивно тествани за заболяването в балканската страна.

В Сената на САЩ обсъждат пакетът от помощи срещу последствията на пандемията за 1 трилион долара, но в момента дебатът се превръща в битка между републиканци и демократи.

Нова Зеландия влиза в „самоизолация“, след като премиерът на страната Джасинда Аренд обяви най-високо ниво на тревога и спря всички маловажни услуги и ще затвори всички училища и офиси през следващите 48 часа. На двата острова ще работят само хранителните магазини и аптеките.В страната са регистрирани 102 случая на COVID-19.

Сингапурските авиолинии обявиха, че заземяват своите самолети, след като азиатската държава затвори своите граници.