Още по-строги мерки се въвеждат в Германия в борбата с корона вируса. Те идват на фона на бързо нарастващия брой заразени в страната.

Забранява се събирането на повече от двама души на едно място. Изключения ще се правят единствено за семейства от едно и също домакинство. Новите мерки предвиждат затварянето на салоните за красота. 

Правителството на Германия и регионалните власти се споразумяха за по-строги мерки, които влизат в сила този понеделник.

Въпреки това разходките на свеж въздух все още са позволени. На едно място навън могат да бъдат само по двама човека, изключение правят семейства, които живеят заедно.

За нарушения ще има и санкции, достигащи до 25 000 евро. Затварят се ресторантите и  салоните за красота в провинциите, в които те все още работят. Домашните партита също са забранени.

Въпреки дисциплината на германците, до новите мерки се стигна, заради бързо нарастващия брой на заразените -те са близо 25 000 души, а смъртните случаи са 94.

"Преобладаващото мнозинство от хората разбират, че изборът сега е всеки индивидуално. Че всички могат и трябва да дадат своя принос, за да спрем вируса“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

В телевизионно обръщение канцлерът заяви, че "собственото ни поведение" е "най-ефективният начин" за забавяне темпа на заразяване.

Малко след пресконференцията на Меркел стана ясно, че тя също трябва да бъде поставена под домашна карантина. Лекарят, който в петък я ваксинирал против бактерии, причиняващи пневмония, е дал положителна проба за COVID-19.

Всяка провинция обаче може да избере и въвеждането на по-твърди мерки. В Хесен например хората могат да се движат единствено сами. Мерките ще бъдат в сила минимум следващите две седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!