Болница в Ротердам започна експериментална терапия с кръвна плазма. Могат ли излекуваните от коронавирус да помогнат на пациенти, които сега боледуват, като дарят кръв? 

Социaлният работник Ерик Биманс наскоро е прекарал COVID-19. Идва в болницата в Ротердам да дари кръв.

"Имах различни симптоми. Треската ми мина, но после внезапно се върна пак. Тестът ми за COVID-19 се оказа положителен“, каза Ерик Биманс.

Ерик идва в кръвния център всяка седмица.

„Идвам тук за четвърти път да дарявам плазма и се надявам, че това ще има резултат“, допълни Ерик Биманс.

Първи терапията с кръвна плазма прилагат лекарите в Китай, откъдето тръгна заразата. Учените изолират антитела срещу коронавируса.

„Значението на антителата е доказано в медицината от десетилетия. Те могат да се използват за лечение на рак, автоимунни и инфекциозни заболявания. Така че имаме основание да смятаме, че антителата, които открихме, могат да бъдат изключително ефективни за пациенти с коронавирус - както за превенция, така и за лечение“, заяви проф. Джан Линчуй.

„Всеки може да спаси някой друг. Призовавам  излекуваните пациенти да дарят плазма възможно най-скоро, за да се погрижат за здравето на останалите“, каза медицинската сестра Цай Хуейлин.

Плазмата се преработва се и се влива на тези, които сега се борят с болестта. Проучванията до момента показват, че тази терапия значително намалява усложненията от COVID-19.