Боевете в Ивицата Газа ескалираха през изминалата нощ. Продължава офанзивата на израелските сили срещу бойците на „Хамас“.

Вашингтон наложи вето на искането на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня. То беше подкрепено от 13 държави от 15-членния Съвет.

Единствено Съединените щати гласуваха против, а Великобритания се въздържа. Вашингтон се противопоставя на прекратяване на огъня, тъй като смята, че това би било от полза само за „Хамас“.

Снимка: Reuters

Терористичната организация осъди ветото на САЩ върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, заяви високопоставен представител на палестинската ислямистка групировка, цитиран от Ройтерс.

Представителят на "Хамас" определи стъпката на Вашингтон като "неетична и нехуманна".

„Възпрепятстването от страна на САЩ на приемането на резолюция за прекратяване на огъня представлява пряко съучастие заедно с окупатора в убийството на палестинци и извършаването на още масови убийства и етническо прочистване“, каза представителят на политическото бюро на "Хамас" Езат ар Решик.

Снимка: Reuters

След като в началния си етап офанзивата беше насочена срещу северната част на Ивицата Газа и град Газа, то сега израелските военни достигнаха до южния град Хан Юнис.

Според здравните власти в палестинския анклав най-малко 17 487 души са загубили живота си от началото на войната след 7 октомври. 1200 души са загинали в Израел заради атаката на „Хамас“ в пограничните кибуци.

Снимка: Reuters

С всеки изминал час се влошава хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа, където около 2 милиона души са останали без дом и заклещени малкия крайбрежен анклав с недостиг на храна, вода, медицински грижи, гориво и убежища.

С унищожаването на основна инфраструктура мобилните услуги и интернетът често прекъсват.