Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш задейства член 99 от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Механизмът е използван само 9 пъти досега и цели да привлече вниманието на Съвета за сигурност към всеки въпрос, който застрашава международния мир и сигурност.

Този драматичен ход на ръководителя на ООН е явен израз на неговото разочарование от Съвета за сигурност и им напомня за техните отговорности.

Той иска да накара Съветът за сигурност да призове за хуманитарно прекратяване на огъня и да се събере още тази седмица. Мнозинството от членовете на съвета подкрепят прекратяване на огъня, но Съединените щати, съюзник на Израел и постоянен член с право на вето, не го правят. Мотивът е, че това би било от полза на терористите от "Хамас", предава Би Би Си.

Войната между Израел и "Хамас" може да доведе до "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност", предупреждава генералният секретар на ООН, цитиран от Ройтерс.

За първи път, откакто пое ръководството на ООН през 2017 г., генералният секретар използва правомощията, дадени му с член 99 от Устава - да "привлече вниманието на Съвета" към въпрос, който според него "може да застраши поддържането на международния мир и сигурност", предава БТА.

Усилията на ООН са възпрепятствани от недостига на доставки, липсата на гориво, прекъсването на комуникациите и нарастващата несигурност, предупреждава генералният секретар.

Израелските сили са влезли в сърцето на най-големия град в южната част на Газа Хан Юнис за първи път, съобщиха военните в изявление в сряда вечерта. Операцията е насочена срещу военното и административното ръководство на „Хамас“.

Тел Авив съобщава за нанесени удари по 250 цели за последните 24 часа. Според ООН е издадена заповед за евакуация на 600 хиляди души, които няма къде да отидат.

Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че израелските сили обкръжават в Хан Юнис къщата на лидера на „Хамас“ в анклава Яхия Синвар.

„Неговата къща може да не е неговата крепост и той може да избяга, но е само въпрос на време да го хванем“, обяви Нетаняху в записано видео.

Снимка: Reuters

Деветима палестинци са загинали, след като е била поразена къща в Рафа – до границата с Египет. След израелската атака е възникнал пожар, а къщата е напълно унищожена. Спасители и събрали се хора са изнесли пострадалите.

Кадри показват издигащите се кълба от дим от южната част на палестинския анклав. Израел започна бомбардировки и с авиацията си след временната пауза и освобождаване на пленници.

Сега денят е белязан от най-тежките удари от началото на израелската офанзива преди два месеца, когато си постави за цел да унищожи палестинската терористична групировка „Хамас“. Офанзивата започна от северната част, където е разположен град Газа.

САЩ биха възразили срещу всяка предложена буферна зона в ивицата Газа, тъй като това би нарушило позицията на Вашингтон, че размерът на палестинския анклав не трябва да бъде намаляван след настоящия конфликт, каза в сряда говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

„Ако се отнася за израелска територия, няма да коментирам. Това е решение, което трябва да вземе Израел“, добави той.

„Ще трябва да има преходен период след края на големите бойни операции, каза Милър, за да се избегне „вакуум в сигурността“, но той трябва да е временен“, допълни говорителят.

Всичко за войната в Близкия изток - следете тук: