Израел разшири военната си операция и тя вече обхваща цялата Ивица Газа. Наредена е нова евакуация - този път предимно от южните и от централните райони на територията.

Израелските военни определиха напредването си на юг, където доскоро беше зоната за евакуация, като „нова фаза от войната срещу Хамас“.

„Ще действаме с максимална сила срещу терористите и инфраструктурата на Хамас, като същевременно ще сведем до минимум щетите за цивилните“, заяви Даниел Хагари, говорител на израелските отбранителни сили.

Цивилните бяха призовани да следят онлайн карта, която да ги напътства при изтеглянето. Хуманитарни организации обаче предупредиха, че за много от хората това е невъзможно поради липсата на интернет и телефони. А лекари казват, че болниците са пълни с ранени.

„Ситуацията в болница ал-Нажар е отражение на ситуацията във всички болници – катастрофа“, заяви Маруан Алхамс, ръководител на болница „Ал-Наджар“.

„Хамас“ продължава да държи като заложници в Ивицата Газа 137 души. Семействата им настояват за действия по освобождаването им.

„Дядо ми има проблеми с кръвното налягане. Той трябва да получава лекарствата си, защото не може да оцелее без тях“, казва Даниел Лифшиц, внук на похитения Йошевед Лифшиц.

Междувременно в отговор на операцията в Ивицата Газа, йеменските бунтовници извършиха нови нападения срещу кораби, за които твърдят че са израелски плавателни съдове. Израел отрече. В плен на хутите остава корабът с двама българи сред екипажа.

Следете всичко за конфликта в Близкия изток в онлайн репортажа ни: