През последните дни американският президент Доналд Тръмп наля допълнително масло във вече разпаления огън между Вашингтон и Пекин. Кулминацията дойде днес, когато президентът подписа указ, с които даде 45 дни на китайското мобилно приложение "ТикТок" (ТikTok) да прекрати бизнес отношенията си със щатски фирми.

Интерес към придобиване на активите на "ТикТок", собственост на ByteDance прояви гигантът "Майкрософт". Сега двете страни имат срок до 15 септември да постигнат сделка. Тръмп многократно е заявявал, че китайското правителство получава достъп до информация от потребителите на видео платформата и въпросът е на ниво "Национална сигурност".

Първо действие: Битката с (или за) TikTok

Би Би Си пише, че собственикът на "ТикТок" е заплашил да предприеме съдебни действия срещу САЩ. Компанията ByteDance коментира, че е “шокирана” от решението и ще търси всички правни инструменти, за да “гарантира върховенството на закона”. Освен това се отхвърлят всички обвинения, отправени от Доналд Тръмп.

Снимка: Reuters
По-рано през седмицата държавният глава обясни, че ще подкрепи сделка между "Майкрософт" и "ТикТок", само ако правителството получи “значителна част” от сумата. Също така "ТикТок" смятат, че се застрашава концепцията за свободното изразяване и отворения пазар.

Амбициите на "Майкрософт" да закупи видеоплатформата се разраснаха до това да закупят цялото приложение с международните му бизнеси. 

Евентуална сделка за закупуването на международните операции на видео платформата няма да включва дъщерното приложение Douyin, което се използва в Китай вместо TikTok. Най-големите пазари на платформата, извън американския, са в Индия и Европа.

Снимка: Reuters
Разпространените на слухове за допълнителни условия по покупко-продажбата на TikTok са доказателство колко непълни са предварителните разговори между двете страни, коментират анализатори. Тук основният фактор е президентският ултиматум до 15 септември.

По пътя към прехвърлянето на цялостната собственост на китайското приложение към компанията на Бил Гейтс има редица препятствия. Някои от тях са договарянето на цена и уреждането на правата с регулаторни органи в различните държави и миноритарни акционери в ByteDance. Най-голямото предизвикателство обаче ще бъде отделянето на данните и алгоритмите на TikTok от китайския си разработчик. Въпреки това ByteDance са започнали работа по отделянето на технологиите между Китай и останалата част от света, коментират източници на „Файненшъл таймс“.

Второ действие: WeChat и гигантът зад него

Изненадващо, указ беше подписан и за чат платформата "Уичат" (WeChat), притежавана от китайската Tencent. Макар да е едно от най-популярните в Китай, приложението е доста по-малко разпространено в САЩ и то основно сред китайската диаспора в страната.

Снимка: Reuters
Tencent има широко портфолио отвъд приложението за чат и често е сравнявана с други големи играчи. Компанията държи акции в музикалната платформа "Спотифай" (Spotify), както и в редица други гиганти като Snap, Reddit, Tesla, Warner Music, Universal Music. Също така участва и на гейминг пазара в САЩ - работи с Epic Games, създателите на Fortnite и Riot Games, направили League of Legends.

Важно е да се отбележи, че гейминг индустрията в САЩ е една от най-бързо развиващите се и печеливши - само за месец април, по време на извънредното положение, приходите от видеоигри възлизат на над 1,5 млрд. долара. От години компютърните игри са значително по-печеливши от, например, Холивуд.

Така не е ясно какво ще се случи на този пазар, ако американските санкции стигнат и до Tencent.

Трето действие: И други ще пострадат

Китайски компании, търгувани на стоковите борси в САЩ, ще бъдат принуждавани да се оттеглят от борсата, ако не спазват изискванията за достъп до вътрешна информация. Това сочи предложение на администрацията на Тръмп, което цели да се затегне контролът над вътрешната информация на китайските участници.

Основното изискване ще бъде от Китай да осигуряват достъп на американския специализиран одитен регулатор до финансовите одити на компаниите си с акции на американските борси.

Китайските компании, които вече са листнати на Нюйоркската стокова борса, както и тези, които влизат в индекса NASDAQ на технологичните фирми, имат срок до 2022 г. да започнат да се придържат към новите регулации. Тези, които все още не са публични, но планират да привличат инвестиции през борсите в САЩ, ще трябва да приемат условията предварително. 

Това е само едно от продълженията на напрежението между САЩ и Китай.

В началото на мандата си Тръмп започна търговска война между двете държави с налагането на мита върху вноса. Първият удар на Вашингтон в технологичната сфера почти фалира ZTE, а няколко месеца по-късно без достъп до американски технологии остана и "Хуауей" (Huawei). И в двата случая - с мотива, че технологичните компании са заплаха за сигурността.

Коронавирусът също беше повод да се разкритикува Китай, което прерасна и в ограничаване на приноса на САЩ към фондовете на СЗО.

Наскоро в отговор на въвеждането на Закона за националната сигурност в Хонконг, Тръмп наложи нови санкции. В последния месец САЩ поискаха затварянето на китайското консулство в Хюстън заради съмнения за икономически шпионаж, в контекста на опасения за начина, по който TikTok и WeChat използват данните на своите потребители.

Какво предстои за Вашингтон и Пекин?

Все още не е ясно как указите на президента ще повлияят на активността на двете приложения в САЩ или пък на останалите операции на Tencent. TechCrunch допълва, че указът не блокира директно двете приложения, но правителството може да използва различни начини да ги ограничи.

Снимка: Reuters
Също така администрацията на президента Тръмп обяви т.нар Clean Network (Чиста мрежа) - програма, целяща да “пречисти недоверените китайски технологични услуги”.

Според анализатори в случая не трябва да се подценява и политическият контекст в действията на Белия дом - предстоят избори, Тръмп изостава, а към момента няма и изгледи за голям външнополитически успех, около който да изгради кампанията си.

45 дни за предприемане на действия вече текат. Дали обаче тези действия ще доведат до ограничаването на TikTok и WeChat и ще изпълнят “мечтата” на Тръмп или пък ще доведат до съдебно дело срещу САЩ и плащане на огромни компенсации, предстои да разберем.