Италианската история е изпъстрена с преживявания. Това е страната, подарила на света именити артисти като Микеланджело и Ботичели, както и вкусни кулинарни изкушения като сиренето моцарела, тортелини и разбира се, пицата. Но това е и родината на фашизма на Бенито Мусолини, възникнал рано през 20. век и разпространил ултранационализма из света.

Неофашистите все още царуват из улиците на Италия, но напоследък се появи движение, което се бунтува срещу разпространението на омразата.

Пиер Паоло Спиназе, познат из арт средите като Чибо, което значи "храна" на италиански език, е международно известен графити артист и за своя кауза е приел да обедини хората чрез цветното улично изкуство. Историята на Чибо започва в университета по дизайн във Венеция, а след това е назначен в международна компания, която произвежда играчки. Въпреки успешната кариера, той намира по-значима кауза другаде.

"Изморих се да гледам омразата, изписана навсякъде около нас. В един момент реших да я залича. Верона е малък град, а негативните символи те дебнат отвсякъде и създават една неприятна динамика в града. После написаното на стена, несъзнателно, се превръща в действие в реалния свят", разказа Чибо. 

Така графити майсторът използва таланта си да покрива свастиките и разединителните послания с изкуство или по-скоро с изкушаващи рисукни на пици, кексчета, сирена и други вкусотии. 

"Реших, че да прикрия омразата с храна е правилното решение, защото е забавно. Храната е въплъщение на доброто, което ще ни помогне" добави той. 

Въпреки шарените красоти, които създава, уличните вандали все успяват да съсипят изкуството му, но това не го спира. Той се връща с още по-ярка и трудна за покриване боя и отново закрива свастиките.

"Всъщност стените са смешна платформа. Смешното е, че аз рисувам и те отново се връщат и драскат върху работата ми, но после аз отново се връщам и заличавам техните надписи. Забавно е", каза Чибо. 

За него кулинарната култура в Италия е повод за гордост. Той дава салата Капрезе като виден пример за това, че ястията обединяват различни култури. Босилекът идва от Индия, олиото от Сирия, моцарелата е италианска, а родината на доматите е Колумбия. 

Чибо обича всякаква кухня, но най-много обича пица. 

Разказва, че се сблъсква с доста проблеми, докато завърши рисунките си. Понякога среща неодобрение у хората и полицията. Но всъщност колкото по-популярна става каузата му, толкова повече съмишленици се намират.  Последователите му във Верона често го насочват към още места с надписи на омраза. 

"Моето послание към света е, че всеки може да направи разлика, използвайки цветовете. Така и аз мога да направя града си по-добро място и се надявам, че всеки със своето изкуство може да направи нещо друго добро за своите съграждани", призова артистът. 

Чибо мечтае хората по света да последват примера му и да спасят градовете си от омразата и негативните послания.