Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз не гласуваха за приемането на България и Румъния в Шенген. Според министър Калин Стоянов все още е възможно това да се случи до края на годината.

Следващите дни и седмици са решаващи и положителни промени са възможни, заяви вътрешният министър.

„Оптимист съм от срещите, които проведох днес. Не беше само с нидерландския колега. Още веднъж казвам, че аз съм оптимист“, каза той.

А какво ще се случи с управлението на страната, ако целта не стане реалност?

„Това може да се реши там на място – има премиер, вицепремиер, има политически партии, които подкрепят правителството, така че те взимат това решение“, допълни министър Стоянов.  

Резултатите от последната проверка у нас, поискана от Нидерландия, са много положителни, твърди и Брюксел.

„Наскоро имахме финална мисия за проверка на България. Тя беше наистина много успешна. Ще използвам възможността, за да разкажа за това колко добре подготвени са и двете страни - и България, и Румъния, за да се присъединят към Шенген. Ще продължа да следвам моята цел да има решение до края на годината“, посочи Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Утре се очаква първото заседание на новия нидерландски парламент, в следващите дни вероятно и решение за Шенген. Австрийското препятствие обаче остава.

„Моята позиция за Шенген е известна и с удоволстие ще я повторя отново: Шенген зоната трябва да функционира по-добре, а не да става по-голяма“, заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.

Австрийският министър не вижда стъпки, които да променят мнението му.

Ако все пак това се случи, може да се направи гласуване в друг формат, без задължително да се събират вътрешните министри, или да се използва писмена процедура.