Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния, където има алтернативи с влак, а причината е да се намалят въглеродните емисии.

Законът влезе в сила две години, след като депутатите гласуваха за премахване на маршрути, при които същото пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина.

Забраната почти изключва въздушното пътуване между Париж и градове, включително Нант, Лион и Бордо, а свързващите полети не са засегнати.

Лоран Донсел, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата група "Авиокомпании за Европа" (A4E), заяви, че "забраната на тези пътувания ще има само минимален ефект" върху емисиите на CO2.

Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от пандемията на коронавирус. Броят на полетите миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г., по информация на Flightradar24.

Гражданската конвенция на Франция за климата, която беше създадена от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включваше 150 общественици, предложи премахване на пътуванията със самолет, когато съществуват пътувания с влак под четири часа.