Франция спира вътрешните самолетни полети на къси разстояния за местата, до които може да се стигне с влак. Властите взеха решението с цел да се намалят вредните емисии на въглероден диоксид във въздуха.

Забраната касае само преходите под два часа и половина. Дестинациите с прекачване не влизат в ограничението. Решението беше взето през уикенда от долната камара на парламента. Предстои гласуване в Сената.

Би Би Си пише, че основно ще бъдат засегнати вътрешни маршрути от столицата Париж до градове като Нант, Лион и Бордо. Призиви за още по-строги екологични мерки многократно бяха отправяни към френското правителство.

Сегашното ограничение идва, след като държавата удвои дела си в националния превозвач „Еър Франс“. Властите предложиха 7 милиарда евро заеми на компанията, за да ѝ помогнат с възстановяването след тежкия удар, нанесен от коронавируса.

Данни на уебсайта Flightradar24 полетите през 2020 г. са намалели с близо 42% спрямо 2019 г. Основна причина за това е пандемията и забраната за пътуване, наложена от десетки страни.

Подобна мярка на тази във Франция беше взета миналата година в Австрия. Тогава „Австрийските авиолинии“ спряха полетите си от столицата Виена до Залцбург и ги замениха с влак, след като получиха пари от държавата за намаляване на въглеродния отпечатък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!