Мария Бакалова не успя да вземе награда "Оскар" за участието си във филма "Борат 2“.

Българката обаче си запази място в историята, след като беше номинирана за най-добра поддържаща женска роля.

Победител в категорията е Юн Ю-Джун за представянето си във филма "Минари". Тя е първата корейка номинирана и спечелила "Оскар".

Церемонията беляза триумф на жените и цветнокожите – общо 15 дами си разделиха рекордните 17 Оскара.

Големият победител тази година е драмата "Земя на номади".

Освен за най-добър филм лентата донесе награда за своя режисьор – Клои Чжао, както и за най-добра главна женска роля. Чжао стана първата азиатка и едва втората жена, спечелила приза в категорията.

За най-добър актьор беше отличен Антъни Хопкинс за ролята му в драмата "Бащата". На 83 години той стана най-възрастният носител на наградата.

Това беше церемония като никоя друга – от фоайето на централната жп. гара в Лос Анджелис вместо от „Долби тиътър“ и с ограничено присъствие.

Резултатът – скука, постно и без блясък. И ако липсата на „Оскар“ за Мария Бакалова ни разочарова, то външният й вид и поведението на червения килим – съвсем не.

Мария блестеше в стилна бяла рокля на „Луи Витон“ и показа класа и стил, на които дори Брат Бит не можа да устои.

Мария Бакалова се размина с Оскара, но събра много симпатии и ласкави коментари.

Модните критици нарекоха Мария една от най-стилните на червения килим тази година. 24-годишната бургазлийка казва, че иска само да продължи да работи още повече.

Корейката Юн Ю-Джун, която получи „Оскар“ за поддържаща женска роля не остана равнодушна към Брад Пит, който ѝ връчи наградата .

Големият победител на вечерта – "Земя на Номади", разказващ за жена на средна възраст, която губи всичко по време на кризата от 2008 г. и пътува из американския Запад, като живее в един микробус -  като съвременен номад.
Лентата грабна „Оскар“ за най-добър филм, най-добра женска роля за Франсис Макдорманд  и най-добър режисьор - Клои Чжао.

А воят на Макдорманд като вълк когато получаваше статуетката не беше протест, а в памет на 35-годишен член на екипа на филма, който се самоуби през лятото с името Майкъл Уолф Снайдър. На английски Уолф значи вълк.

Голямата изненада донесе категорията за най-добър актьор където Оскарът се очакваше да отиде при покойният Чадуик Боузмън, но вместо това победител се оказа Антъни Хопкинс. На 83 той е най-възрастният актьор, печелил „Оскар“ – за ролята си във филма "Бащата".

Хопкинс обаче не беше нито в залата, нито в някоя от сателитните локации на церемонията по света.

Шоу нямаше, нито музикални изпълнения като изключим една импровизация с номинираните, от която ще запомним Глен Клоуз да танцува рап.

А церемонията роди и фразата, която бързо стана вайръл – от победителя в категорията за най-добра поддържаща мъжка роля – Даниел Калуя за "Юда и черния месия".

Макар и да се размина с получаването на „Оскар“, Мария Бакалова спечели симпатиите на публиката – и с представянето, и с присъствието си.

Играта на българската актриса във "Борат 2“ е била изключителна, смята актьорът Калин Врачански.

Според кинокритика Благой Иванов Мария Бакалова има шанс да се превърне в международна звезда.

Бащата на Мария - Вълчо е горд от успехите на дъщеря си.

Би Би Си определи визията на българката като невероятна и пише, че ако някой е заслужавал място на червения килим, то това е Мария Бакалова.