Мъж от Масачузетс възвърна гласа си, след като хирурзите премахнаха ларинкса му заради раково образование и го замениха с донорски. За рядката трансплантация разказва Асошиейтед прес (АП).

Присаждането на т.нар. „гласова кутия“ е изключително рядка хирургична процедура и обикновено не се прави при хора с рак в напреднала фаза.

Марти Кедиан е едва третият човек в САЩ, който някога е претърпял пълна трансплантация на ларинкса, като другите два случая са при пациенти с травми в областта на гърлото.

Извън САЩ има само един докладван случай за такава операция.

Хирурзите от клиниката „Майо“ в Аризона се предложили на Марти Кедиан трансплантацията като част от ново клинично изпитване, насочено към по-широкото използване на тази хирургична интервенция в медицинската практика.

„Хората трябва да имат възможност да запазят гласа си“, разказва 59-годишният пациент пред Асошиейтед прес четири месеца след трансплантацията. Гласът му все още е дрезгав, но той вече е способен да поддържа едночасов разговор.

 

„Искам хората да знаят, че това може да се направи“, категоричен е Марти Кедиан. Разказва за първото си обаждане след операцията – звъннал на 82-годишната си майка и двамата били много развълнувани, че отново могат да разговарят.

Проучването е малко по своя мащаб – в него ще бъдат включени само още девет души. Но това ще помогне на лекарите да усвоят по-добре техниките за извършването на тези сложни трансплантации. Идеята е в някакъв момент тази операция да бъде предложена на всички хора, които не могат да дишат, да преглъщат или да говорят сами поради травма или хирургическо отстраняване на ларинкса заради злокачествен тумор.

„Пациентите стават много уединени и някак изолирани от останалия свят“, обяснява д-р Дейвид Лот, завеждащ на Клиниката по хирургия на глава и шия в клиника „Майо“. Той е започнал това проучването, защото пациентите му често споделяли след отстраняването на ларинкса: „Да, жив съм, но всъщност не живея пълноценно“.

Снимка: Getty Images

Екипът на д-р Лот съобщи първите резултати от операцията тази седмица в публикация в специализираното списание Mayo Clinic Proceedings.

Ларинксът може да е най-известен като „гласовата кутия“, но също така е жизненоважен орган за дишането и преглъщането.

Клапите на мускулната тъкан – т.нар. гласни струни, се отварят, за да пропускат въздух в белите дробове, и се затварят, за да предотвратят поглъщането на храна или напитки в дихателните пътища. Те също така вибрират, когато въздухът преминава покрай тях, за да се възпроизведе реч.

Снимка: Getty Images

Първите двама реципиенти на трансплантиран ларинкс в САЩ – в клиника в Кливланд през 1998 г. и в болницата към Калифорнийския университет в Дейвис през 2010 г., са загубили гласа си поради някакви наранявания. Единият трансплантиран пациент е пострадал при катастрофа с мотоциклет, а другият – при инцидент с болничен вентилатор.

Ракът обаче е най-честата причина, която води до отстраняването на „гласовата кутия“. Американското онкологично дружество съобщава, че вероятно повече от 12 600 души ще бъдат диагностицирани с някаква форма на рак на ларинкса през 2024 г.

Снимка: Getty Images

Пациентите с рак на ларинкса дишат с помощта на трахеостомична тръба в гърлото им и общуват много трудно с околните.

Специалистите, извършили трансплантацията на Марти Кедиан обясняват, че им е отнело 10 месеца, за да намерят починал донор с достатъчно здрав ларинкс и с правилния размер.

Шестимата хирурзи са оперирали мъжа цели 21 часа.