Сред жертвите на атаката с дронове в Одеса на 2 март са жената и синът на бесарабския българин Сергей Гайдаржи – 31-годишната Анна и 4-месечният Тимофей, съобщават украинци в социалните мрежи.

„Това е голяма трагедия. Вчера бях цял ден със Сергей, той ми е племенник, трябва да го подкрепя. Те живяха на 2-и етаж във входа на блока, който беше срутен напълно. През нощта майката е била в едната стаята с бебето, а Сергей с петгодишната им дъщеричка – в другата стая. Те са спали, когато отломките от дрона падат върху блока. Сергей се събудил и мълниеносно изнесъл дъщерята навън. Когато се върнал обратно за жена си и сина си, там вече всичко е било в развалини”, разказа за БТА Трифон Антов, депутат в Одеския областен съвет и бесарабски българин, родом от с. Дмитровка.

По неговите думи Анна Гайдаржи с бебето се е намирала под развалините до средата на деня, когато спасителите разчистват всичко. Той допълни, че в момента се водят разговори с кмета на Одеса, за да се окаже помощ на Сергей Гайдаржи и петгодишната му дъщеричка.

Погребението на Анна и Тимофей ще бъде във вторник, 5 март в Одеса.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

Броят на жертвите на атаките с дронове в Одеса нарасна на 10, след като спасителите откриха телата на още една майка и бебе на 8 месеца.

„Майката се е опитала да закрие бебето с тялото си. Телата им бяха в здрава прегръдка”, написа вътрешното министерство на Украйна в приложението Телеграм. Под развалините на сградата може да се намират още четирима души, допълват местните власти.