Сръбското правителство разкритикува „избирателното“ правосъдие на Трибунала за престъпления в бивша Югославия, който вчера призна за виновен по обвинения в геноцид бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, предаде БГНЕС.

Той беше признат за виновен и по девет други обвинения, за което получи присъда от 40 години затвор.

„Всяко правосъдие, което води до осъждане на един човек за престъпления, извършени от всички, е избирателно“, заяви сръбският министър на правосъдието Никола Селакович след извънредно заседание на правителството с основна тема решението на трибунала.

Селакович също така посочи, че работата на трибунала през годините е била предубедена спрямо сърбите и е оставила „горчив вкус“. Той обаче допълни, че Сърбия „трябва да си сътрудничи“ с трибунала и наблегна, че не може да коментира специфични присъди.

Позицията на Сърбия идва на фона на подобно изказване от страна на руския заместник-външен министър Генади Гатилов, който обвини трибунала в пристрастие и нарече присъдата на Караджич „политизирана“.

Караджич е признат за виновен в геноцид заради клането в Сребреница от 1995 г., когато загиват 8000 мюсюлмани, избити от босненските сърби. Трибуналът също така призна Караджич за виновен и по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995 г.).

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт през 90-те, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич почина в затвора.

Обвиненията срешу Караджич включваха участие в престъпна схема за „трайното премахване на мюсюлмански и босненски хърватски жители (...) от зоните, обявени като територия на босненските сърби“.

Това е извършено по време на безмилостна кампания по етническо прочистване, безразборни убийства, преследвания и терор, заявиха от прокуратурата на трибунала преди изслушването.