Миграцията остава сред най-горещите теми за Европейския съюз през идните шест месеца и ще бъде приоритет за белгийското ротационно председателство. Това потвърди и тази сутрин белгийският премиер в Европейския парламент в Страсбург.

„Европа трябва да контролира миграционните потоци и белгийското председателство ще настоява за това“, заяви белгийският премиер Александер де Кро. Но той не спомена нищо за следващ етап за пълно присъединяване на България и Румъния към Шенген, т.е. и със сухопътните граници.

Това не е изненада - от месеци насам неофициално се коментираше, че присъединяването ни е приоритет за предишното испанско председателство, но не и за сегашното белгийско.

През следващите шест месеца Белгия като председател ще настоява за спазване на ангажимента за помощ към Украйна, тази година е решаваща и заради изборите в САЩ.

Перспективата за предстоящите избори за европарламент през юни налага и сериозен отпор на дезинформацията от трети страни. В Европа се завръщат и фашистки символи от най-тъмното й минало, предупреди още белгийският премиер в ролята на ротационен председател.

Целта на Европейската комисия е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген до края на тази година, заяви зам.-председателят на ЕК Марош Шевчович пред Европейския парламент.

В същото време „Фронтекс“ отчита 380 000 нелегално преминали границите на ЕС миналата година – най-високия брой от 2016 г. Около 41% са преминали през централно-средиземноморския маршрут. 26% през Западните Балкани, а през България и Гърция –едва 16% от мигрантите.