Беларуският президент Александър Лукашенко подписа днес закон, който ограничава сериозно дейността на медиите в страната и позволява на властите да ги закриват без съдебно решение, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало ден след ареста на известен опозиционен журналист, чийто самолет беше отклонен насила към Беларус. Инцидентът бе осъден от Запада и привлече отново вниманието към репресиите на беларуските власти срещу медиите след избухването на протестите в страната срещу преизбирането на президента Лукашенко през август.

Новият закон забранява на медиите да отразяват на живо неразрешени масови прояви. Той също така разрешава на Министерството на информацията да затваря медии - мярка, за която досега бе необходимо съдебно решение.

Нормативният акт освен това забранява публикуването на резултатите от неразрешени от властите проучвания на общественото мнение.

"Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле", заяви председателят на Беларуската асоциация на журналистите Андрей Бастунец.