Беларус ще приеме руско тактическо ядрено оръжие на своя територия и това не противоречи на международните договори. Това заявиха от Минск, аргументирайки се с „безпрецедентния западен натиск“.

В същото време Украйна получи първите си западни танкове. Украинският министър на отбраната потвърди със снимка доставката на първите британски танкове „Чалънджър“ и на германските „Леопард 2“, както и на американските бронирани машини „Кугар“ и „Страйкър“ и германските „Мардер“. Страните не уточняват къде и кога точно е предадено въоръжението.

„Германия и Нидерландия съвместно доставиха бойни машини за пехотата и муниции, а заедно с Дания подготвяме и изпращането на основни бойни танкове „Леопард 1“, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

В същото време Русия тества свръхзвукови противокорабни ракети „Москит“ в Японско море. Според министерството на отбраната в Москва две ракети са поразили цел на разстояние от около 100 километра.

„С продължаването на инвазията в Украйна руските сили стават все по-активни и в Далечния Изток, включително в околностите на Япония. Ние наблюдаваме внимателно маневрите на руската армия“, каза и външният министър на Япония Йошимаса Хаяши.

Москва обяви, че е готова да обсъди създаването на зона за сигурност около окупираната от нейните сили АЕЦ Запорожие с директора на Международната агенция за атомна енергия. А от Брюксел потвърдиха, че страните членки, предоставили от собствените си запаси муниции на Украйна, получават частично обезщетение от Европейския фонд за мир.