Медицинско чудо се случи в Съединените щати: здраво бебе се роди от ембрион, замразен преди 24 години. Майката е само с година по-възрастна от него, съобщава Си Ен Ен.

В т.нар крио банки ембрионите се държат при минус 196 градуса в течен азот. В посетен от нашия екип обект има консервирани над 1500 ембриона, от които могат да се родят бебета. У нас, за разлика от САЩ, не може да се дарява ембрион.

Именно такъв обаче е случаят с малката Ема, която на Коледа ще навърши точно месец. На Коледа малката Ема ще навърши точно месец. Момиченцето чака раждането си повече от 24 години, замразена в епруветка. Чудото на живота и медицината сполетява семейството на Тина и Бенджамин Гибсън от Тенеси, които имат репродуктивни проблеми. Тина е само на 25.

С Ема науката поставя нов рекорд за ембрион, съхраняван 24 години, от който се е родило бебе. Ембрионът е дарен от анонимни родители на американския Национален център през 1992 г.

„При нас се получава един лек парадокс, защото е разрешено донорството на сперматозоид и яйцеклетка, но ембрион от яйцеклетка и сперматозоид не се дарява. Има много семейства готови да дарят и семейства, които се нуждаят от такива ембриони”, коментира ембриологът Ирена Тонова.

Според някои учени срокът за замразяване на ембриони може да бъде и 50 години. С напредъка на науката става все по-възможно да видим и бебе от такъв ембрион.