Председателите на Смесената българо-македонска историческа комисия Драги Георгиев и Ангел Димитров се съгласиха само по един въпрос - че напредъкът е равен на нула, съобщава скопската телевизия „Канал 5“.

Главен препъникамък е било определението "македонски" в протоколите, които трябвало да бъдат подписани, информира БТА.

Георгиев поясни, че българската страна на последните няколко кръга от разговорите е настоявала да се ограничи употребата на термина "македонски", тълкувайки различно Преспанското споразумение. Такъв принцип за подписване на протоколите бил неприемлив за македонската страна.

Без резултат завършил и въпросът за цар Самуил, който се изучава в македонските учебници по история за 7. клас. Българската страна настоявала да се води изключително като личност на някогашното Българско царство, отхвърляйки идеята за "мултиперспективност" в учебниците.

Георгиев каза, че тези дни отново ще се разговаря в по-тесен формат.

Това беше 11-ата и последна среща на комисията за тази година. За следващата се предвиждат още 5 срещи.

В интервю пред БГНЕС в края на ноември Зоран Заев заяви, че България и РС Македония имат обща история, че трябва да преодолеят различията и че българите не са окупатори по време на Втората световна война. Последваха и остри реакции. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поискаха оставката на Заев и призоваха за протести.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!