„Амбициите на руската империя се простират не само на територията на Украйна, но и на територията на България, на Полша, на Прибалтийските републики“. Това каза Серегей Пешков, един от бесарабските българи, които се срещнаха с българския премиер Кирил Петков в Украйна.

Българската делегация, начело с Петков, се срещна и с нашите сънародници там. Бесарабските българи очакват страната ни да ги подкрепи във войната с Русия.

„Очаквахме това посещение с голямо нетърпение, тъй като почти всички европейски страни оказаха това внимание. Даже не е толкова въпросът във военната помощ, която вероятно ще бъде оказан, по-важно е за нас отношението в България към тези събития. Нашите сънародници да разберат, че това е война, която всъщност пряко засяга и България, тъй като тук имаме много голяма българска диаспора“, коментира Свилен Стойнев.

Според Татяна Доценко благодари на правителството за подкрепата и изрази съжаление, че това не е позицията на целия български народ.

„Бихме искали едно правилно разбиране за това, което се случва в Украйна – за това кой е агресора и коя е истината“, допълни Доценко.