Трима българи - двама пристнали от Китай и един от Тайланд са под наблюдение с превантивна цел, твърдят здравните власти.

Очаква се и решение за блокираните в Ухан наши сънародници. 

Информацията, че след летищата ще бъдат затворени и пътищата и целият Ухан ще остане блокиран кара Стоян да напусне града още в началото на епидемията.

"Тръгнахме в 5 сутринта, а по магистралата още много хора бяха чули тези слухове и беше доста пълно", казва той.

У нас обмисля да се прибере през Пекин, а не през Шанхай, където броят на болните расте.

„Мислех, че пресилват нещата, но се оказа, че не е така. Затваряха гари, болници, те спират да приемат хора, защото няма места и не незаят какво да ги правят в момента. Властите информират, че почти са овладяли ситуацията, но по непотвърдена информация друго се говори“, обяснява Стоян.

В Ухан блокирани все още остават четирима наши сънародници.

За да се ограничи заразата, Китай възлага  всички пратки за град Ухан и транзитно преминаващите през града да бъдат дезинфекцирани.

А докато сънародниците ни остават блокирани в Китай, пратките към страната се увеличават. Изпращат дезинфекциозни средства, медицински аксесоари, разни очила, маски, облекла за предпазване.... 

Според Антоанета Стойчева китайските пратки са 90 на сто от пристигащите. Основно стоки, поръчани онлайн. Самата тя не се стрхаува от пакетите.

Аз се стрхаувам повече от хората, с които контактувам, казва тя. 

Експертите потвърждават, че вирусът не се предава по пощата.

Всички болници са получили указания как да реагират в случай на коронавирус.

А здравните ни власти наблюдават с изключително внимание две българки, завърнали се от Тайланд и Китай. Информацията, която имам е, че тяхното състояние е добро и се подобрява, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.  

Ще бъдат монтирани три нови термокамери - за терминал 1 на летище София и летищата във Варна и Бургас.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 875 191 35 704 398 690 3 369 007
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 875 191 35 704 398 690
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer