Световната здравна организация се събира на извънредно заседание утре, за да реши дали да обяви новия смъртоносен вирус за международна заплаха. 

Редица държави започнаха да евакуират гражданите си от Китай заради епидемията от смъртоносния коронавирус. Заболелите вече са над 6 хиляди, а смъртните случаи – повече от 130.

„Бритиш Еъруейс“ спря всички директни полети до Китай. От утре Великобритания започва евакуация на британски граждани от страната, но има много неясноти около процедурите за транспортиране и карантина на репатрираните.

„Честно казано аз се отписах от списъка за евакуация. Защото не искам да се прибера и да изложа всички на опасност“, сподели Карн Ламберт, преподавател.

Япония вече прибра свои граждани, като четирима от тях имат симптоми на заразата и са изолирани в болница. В Китай се вият опашки за маски пред аптеките.

„Децата и бебетата изкарват относително леко вируса. Тежките случаи с висок риск от смърт са главно при възрастните хора и тези с хронични болести“, обясни Фън Зиджиян, зам.-директор на китайския Център по паразитни и заразни болести.

Ваксина се чака най-рано след 3 месеца. Учените съобщиха, че са култивирали проби от вируса и ще отнеме месец да създадат ваксината. След това ще се необходими две седмици за тестове и месец и половина за окончателно одобрение.

В град Ухан започна ударно строеж на втора болница с допълнителни 1600 легла. Първата болница ще е готова до понеделник.