Българският посланик в Беларус Георги Василев е отзован у нас за консултации, обяви в социалните мрежи външният министър Екатерина Захариева. Дипломатическият ход е в знак на солидарност с антиправителствените протести в страната и идва след външнополитически сблъсък между Беларус, от една страна, и Полша и Литва – от друга.

Решението на Външно идва на фона на срещата на Захариева с лидера на опозицията в бившата съветска република – Светлана Тихановская, която бе принудена да напусне страната. „В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация“, подчерта вицепремиерът.

„Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събитията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там.“, написа Захариева. По-рано Минск поиска от Варшава и Вилнюс да намалят състава на мисиите си и в отговор те отзоваха посланиците си. По-късно и други държави от ЕС направиха същото.

Снимка: Министерство на външните работи

Западните страни не признават резултатите от президентските избори, според които Александър Лукашенко категорично печели нов мандат. Хиляди бяха арестувани по време на протестите срещу властта, стотици пострадаха при сблъсъците със силите за сигурност, има и жертви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!