Десетки българи, които работят във ферми в Корнуол, се страхуват да говорят за условията на труд. Собствениците на селските стопанства им забраняват да контактуват с журналисти, показа проверка на наш екип на място. 

Преди два дни местните власти освободиха 200 румънски и латвийски работници, след сигнал, че са държани като роби във ферма в Корнуол.

Първоначално беше съобщено, че във фермата "Босахан" в Хелстън са наети и българи, но информацията беше опровергана от българското Министерство на външните работи и собственика на стопанството.

В една от най-големите ферми в югозападна Англия – "Пендарвс", работят над сто българи. Според източници на bTV нашите сънародници често получават по-малко пари от изработените. Често работят и извънредно.

Началник им е отново българин, който отказва да говори с екипа ни. Предпочита да говори на английски.
Управителката на фермата не ни позволява да се срещнем с българските работници. Твърди, че законите се спазват.

Цветя берат източноевропейците от фермата „Басахан”, наричана още от местните „фермата на робството”. Мненията за плантацията са разнопосочни.

Собственикът ѝ Уолф Скриймшоу, който беше арестуван преди дни, а днес от отново е на свобода, отказа коментар. Оказва се, че за него са работили и българи.

Посредник е фирма от Нова Загора. Според хора от града клиенти са предимно млади хора.                 

От полицията в Нова Загора казаха за bTV,че до момента нямат сигнали  срещу фирмата. Нарушението на договорите не било техен ангажимент, защото нямало престъпление.