Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да представи в сряда своя данъчен план, включващ повишаване на корпоративния данък от 21% на 28%. Според Центъра за данъчна политика това е струвало на държавата 730 млрд. долара за 10 г. пише американското издание Axios.

Според източници на медията, съветниците на президента също така са заявили, че той желае да наложи глобален минимален данък върху печалбите от чуждестранни дъщерни дружества, данъчни печалби от капитала като редовен доход за богатите и върху нереализираните капиталови печалби в случай на смърт.

Подходът на Байдън към данъците е едновременно идеологически и политически. Той разглежда увеличаването им върху корпорациите и богатите като основен въпрос за справедливостта и начин за намаляване на неравенството в доходите.

Очаква се Байдън да върне най-високата индивидуална ставка от 39,6% за компаниите и корпорациите, които правят над 400 000 долара годишно. Такава бе данъчната ставка преди администрацията на Тръмп и приетите от нея данъчни закони.

Четирите мерки ще доведат до държавни приходи за около 1,8 трилиона долара, които ще се използват за покриване на разходите за инфраструктура и социална сигурност.

Според получената информация обаче обещанието на новия президент за 28% данък може и да отпадне, тъй като е малко вероятно то да бъде одобрено от Конгреса на САЩ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!