1 трилион и 850 милиарда евро ще има в портфейла си Европейския съюз в следващите 7 години. Заради коронавируса 750 милиарда евро ще бъдат за възстановяването на Стария континент от икономическата криза.

Това е предложението на Еврокомисията. Милиардите за спасителната програма, Брюксел ще вземе като заем на световните финансови пазари.
Заем, който ще връщат всички държави в продължение на цели 30 години.

И безвъзмездна помощ, и кредити ще получат страните членки. 500 милиарда евро ще бъдат отпуснати като субсидии на най-засегнатите, след като представят план за инвестиции и реформи. 250 миларда евро ще бъдат дадени под формата на заеми.

Планът се нарича  „ЕС – следващо поколение“.  Комисията не само се вслуша в предложението на Франция и Германия за подпомагане на най-засегнатите страни от коронавируса, но и далеч надмина очакваната сума.

Предложението на Комисията се коментира като революционно в историята на Обединена Европа, защото, въпреки съпротивата на т.нар. пестеливи страни от северна Европа, ЕК предлага общ европейски дълг на рекордна стойност в отговор на кризата с коронавируса.

Дългът ще се изплаща от следващите две поколения, а 2/3 се дават като безвъзмездна помощ, но срещу план за инвестиции и реформи.

500 милиарда евро ще се връщат в продължение на 30 години - между 2028 и 2058 г.  Най-много средства вероятно ще бъдат отпуснати и на най-заесгнитите страни Италия – до 82 милиарда евро и Испания – до 77 милиарда.

„Пред нас има алтернатива. Или всеки се справя сам и така оставяме на опашката цели страни и региони и приемаме един беден съюз, или пък напредваме заедно и правим голяма крачка за бъдещото поколение. За мен изборът е ясен. Искам да направим крачката всички заедно“, коментира председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

За периода от 2021-2027 г. Комисията предлага бюджет за Съюза на стойност 1,1 трилиона евро. Сега той трябва да бъде приет от Европарламента, но и от страните-членки.

Най-вероятно предстоят нови сблъсъци, защото богатите страни, които са нетни платци, може би ще поискат отстъпки за вноските си в общия бюджет. Това е недопустимо според по-бедните, които внимателно следят да не намалеят фондовете им, сред които кохезионните, например.