Когато иракската полиция показа в Мосул автомобилите, използвани от „Ислямска държава”, гледката беше впечатляваща. Дворът, пълен със странни возила, приличаше на декор за снимките на нов епизод на „Лудия макс”.

Много метал, и при това ръждясал, най-вече под формата на дебели плочи, много прави ъгли, много „модификации”, извършвани грубо и на ръка – това прави впечатление още на пръв поглед.  

Промените всъщност са обясними – целят да „бронират” налични цивилни автомобили, макар и по доста „колхозен” начин – с подръчни материали и с подръчни инструменти.

Снимка: Reuters

Допълнителното тегло не е било от значение, както и защитата от корозия– важно е подобрените по този начин автомобили да бъдат устойчиви на взрив, при това избухващ в непосредствена близост, а също и на артилериен обстрел.

Снимка: Reuters

Част от возилата са напълно преустроени за нуждите на терористичната групировка, а други – само в предната си част, като отзад личат модерни високопроходими модели – конкретно на „Киа” и „Хюндай”.При част от автомобилите интериорът също е претърпял промяна – с много метал и груби заварки.

Снимка: Reuters

Сред показаните от иракските власти екземпляри има и съвсем странни обекти – като едно танково оръдие, заедно с купола на танка, скрито в камион: мобилна установка, скрита от вражеската авиация.

Снимка: Reuters