Австралийският орган за контрол на наркотиците обяви, че психеделичните вещества MDMA и псилоцибин, по-известни като екстази и магически гъби, до няколко месеца ще могат да се използват за лечение на депресия и посттравматичен стрес, предадоха световните агенции.

До това решение се стига, след като са открити достатъчно доказателства за потенциални ползи при определени пациенти.

Към момента двата наркотика са "забранени вещества" и могат да се използват само в строго контролирани клинични изпитвания.

Експертите са установили, че те са "относително безопасни", когато се прилагат в медицинска среда, и осигуряват "променено състояние на съзнанието", което може да помогне на пациентите.

"В обществото има много хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия, особено ветерани от армията и хора, които са работили в службите за спешна помощ, при които стандартните психиатрични лекарства не действат и не предлагат облекчение", коментира Майк Мъскър, изследовател в областта на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия.

Според него двете вещества могат да помогнат на хората да обработят трудни образи и спомени.

Засега употребата на MDMA и псилоцибин ще бъде ограничена до лечението на депресия и посттравматичен стрес. Защитниците им обаче се надяват един ден те да се използват за лечение на алкохолна зависимост, обсесивно-компулсивно разстройство и хранителни разстройства.

Психеделиците са използвани от коренното население от хилядолетия, но западните изследователи започват сериозно да проучват потенциалните им приложения едва в средата на миналия век.

Наркотиците се превръщат в символ на контракултурното движение през 60-те години на миналия век и са забранени.

В Канада и САЩ медицинската употреба на MDMA и псилоцибин също е разрешена.