Лекарство, базирано на съединение в халюциногенните гъби може да лекува тежка депресия, показва проучване. То може да подобри симптомите за период до 12 седмици, съобщава Би Би Си.

Таблетка от 25 мг псилоцибин поставя пациентите в състояние на сън, което прави психологическата терапия по-успешна.

Халюциногенни гъби
Снимка: iStock

Учените от години изследват въздействието на псилоцибина върху психичните разстройства.

В последното проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, дози от 1 мг, 10 мг и 25 мг са тествани върху общо 233 души от 10 държави в Европа и Северна Америка, като 25 мг дава най-добри резултати.

Повечето от участниците в проучването са били в тежка депресия от повече от година и са били на възраст около 40 години, казват изследователите от Института по психиатрия, психология и неврология към Кралския колеж в Лондон и фондация South London and Maudsley NHS. 

След една 25-милиграмова доза псилоцибин Comp360, заедно с психотерапия, един от всеки трима вече не е бил диагностициран като депресиран след три седмици, a при всеки пети се наблюдава значително подобрение след 12 седмици.

Пациентите, лежащи на легло в спокойна стая, преживяват "психиделичен трип". Един от тях описва това състояние като "буден сън" в продължение на шест до осем часа. 

Краткосрочните странични ефекти обаче могат да бъдат плашещи и винаги на разположение трябва да има подкрепа, казват изследователите. Последните проучвания са обещаващи, но твърде кратки, за да се оценят трайните ефекти.

Гъбите като лекарство за депресия
Снимка: Reuters

Според проф. д-р Андрю Макинтош псилоцибинът може един ден да бъде потенциална алтернатива на антидепресантите. 

Около 100 милиона души по света страдат от сериозна депресия, която не реагира на никакви  лечения, а 30% от тях правят опити за самоубийство.