Австралия обвини българското правителство, че манипулативно е предало думите на най-високопоставения представител на Канбера на Балканите след срещата му с министъра на правосъдието Данаил Кирилов по казуса „Джок Полфрийман”, съобщава Ей Би Си.

Вчера от МП изпратиха съобщение до медиите, в което се цитира посланикът в Атина н.пр. Джон Филп с думите: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

Самият Полфрийман е коментирал пред Ей Би Си, че подобно изказване би означавало „голямо предателство” от страна на родната му страна.

Австралийското Министерство на външните работи и търговията официално обвини нашата страна в изопачаване на казаното след срещата между Кирилов и Филп. Говорител на ведомството заяви пред австралийската медия: „Г-н Филп не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той изрази определени опасения, включително, че външен натиск може да повлияе на крайния резултат (по отношение на предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Полфрийман – б.р.)”.

Според дипломатите в Канбера все още не е ясно на какво основание австралийският гражданин е лишен от свобода, след като съдът го е пуснал предсрочно от затвора и би трябвало да има правото да се върне в родината си.