Осъденият за убийство у нас Джок Полфрийман ще получи паспорта си след приключване на делото за предсрочното му освобождаване. Това е казал австралийският посланик в Атина Джон Филп на правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от МП.

До тогава ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Новият паспорт на Полфрийман е бил издаден. Посланикът е изразил мнение, че затворническата администрация у нас е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин.

И освен това Австралия била наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството.

Правосъдният министър е заявил, че вярва в независимостта на българския съд и е изразил увереност, че съдът ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Атаката срещу съдебния състав - вече извън границите на България

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров също се срещна с Джон Филп. 

"Главният прокурор изрази позицията, че това решение е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод", става ясно от информацията на държавното обвинение. Това е и тезата на националистическите партии, които свикаха протести с искане докладчикът Калин Калпакчиев да подаде оставка.

Стигна се даже до призиви неправителствените организации, които защитават правата на лишените от свобода, да бъдат забранени.

Според Цацаров липсват убедителни доказателства за поправянето на австралиеца при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Софийския затвор и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени.

Сотир Цацаров подчерта, че при тези условия искането да се произнесе за законосъобразността на предсрочното освобождаване е отправено до съда без да се влияе от това дали осъденото лице е чужд гражданин.

По-рано днес Цацаров отказа да задвижи към съда прекратяване на дейността на Българския хелзински комитет по искане на ВМРО. Според главния прокурор няма причина дейността й да се забранява от Конституцията или законите ни.

„Те служат на хората да изразяват своето мнение, да защитават своите колективни групови интереси и да участват, някои пряко, други индиректно, в управлението на държавата. Именно, защото изразяват свободата на гражданите, различното мнение, което не пасва на приоритетите на властта, първата работа на диктаторите е да забранят точно такива организации”, заяви адв. Михаил Екимджиев.

Сотир Цацаров уточни, че подателите на сигнала сами могат да се обърнат към съда.

„Ние не правим опит за атаки срещу неправителствения сектор, напротив, това е една чудесна проява на гражданското общество и тя трябва да върви напред и да се развива. Лошото е, когато в голямата каца с мед, има лъжици катран като Хелзинкския комитет”, заяви Александър Сиди.

ВМРО ще се обърне към българския съд.