До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се възобнови делото за предсрочно условно освбождаване на Джок Полфрийман.

Австралиецът е осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Два месеца е максималният срок за произнасяне. Кога обаче реално ще се случи това не е ясно.

Сега съдът трябва да прецени допуска ли се искането на Цацаров, ако да – съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено. 

Самият Полфрийман не дойде в залата. Адвокатът му обясни отказът с думите: „Не обичам народния съд”. Да бъде взето решение по съвест, а не под обществен натиск, призова адвокатът на австралиеца.

И прокуратурата, и защитата повториха мотивите си „за” и „против” предсрочното освобождаване на австралиеца.

Родителите на убития студент Андрей Монов също не присъстваха на заседанието.

Прокуратурата отново заяви, че апелативните съдии е трябвало да излязат с решение, а не с определение относно освобождаването на Полфрийман. Както и че двама души от състава имали лични отношения с Българския хелзинкски комитет.

В момента не е ясно има ли австралиецът действаща забрана да напуска страната.

Докато течеше заседанието, на метри от залата, ВМРО организираха протест и настояха казусът да се върне за ново разглеждане от друг съдебен състав. 

Сред исканията им е и да се забрани на Българският хелзински комитет и чужди неправителствени организации да спонсорират магистрати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!